به گزارش پژواک بوشهر؛ مهرداد رستمجبری: اینکه نوسانهای نرخ ارز و بهتبع آن تغییر قیمت محصولاتی که کالاهایی ناب برای سرمایهگذاری بودند مانند خودرو و ملک وابسته به اخبار سیاسی در حوزه بینالملل و به طور ویژه موضوع مذاکرات و تحریمهاست، قابل کتمان نیست. اما ثبات بلندمدت و دائمی نرخها همیشه وابسته به عوامل اقتصادی بوده که از حوصله این یادداشت خارج است.
مسئله اصلی اما شرایط عجیب این روزهای اقتصادی و بازار است. فضای مجازی پرشده از شنیدهها و ناشنیدههای ضدونقیضی است که به فراخور، پسوند و پیشوندی از توافق در آن به چشم میخورد. برجام پلاس، برجام ماینس، برجام جدید، برجام قدیم، توافق کوتاهمدت و توافق موقت از جمله انواع دستهبندی توافقهای ساختگی در رسانههاست.
تناقض ادعای رسانهها با مواضع طرفین
اینکه در نهایت چه رخ میدهد برای ما قابلپیشبینی نیست؛ اما چیزی که تاکنون روی میز قرار دارد و حقیقتی که طرفین به آن اذعان دارند با وضعیتی که در رسانهها گفته میشود فاصله معناداری دارد. طرفین ایرانی و غربی در خصوص رسیدن به کوچکترین توافقی حتی موقت هم موضعی نداشتهاند، اما رسانههای صهیونیستی و غربی مکرر از توافق موقت و میانمدت گزارش میدهند!
موضعگیری جدید مقامهای ایرانی همزمان با مسئولان امریکایی و اروپایی در واکنش به خبر «توافق موقت» بر مجعول بودن آن مهر تأیید زد. یک سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید گزارش میدلایستآی را غلط و گمراهکننده خواند. همزمان نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد هم اعلام کرد: «هیچ توافق موقتی به جایگزینی برجام در دستور کار نیست.» در همین حال «پیتر استانو»، سخنگوی ارشد اتحادیه اروپا هم نسبت به این خبر واکنش نشان داد و گزارشهای ادعایی درباره توافق موقت را گمانهزنی خواند و افزود که تحول جدیدی در رابطه با برجام رخ نداده است.
همسویی و عادیشدن روابط ایران با کشورهای آسیایی بیتأثیر نیست؛ اما به گواه کارشناسان برای ریزش اخیر نرخ ارز عوامل اقتصادی دقیقی گزارش نشده است و اغلب اخبار توافق را دلیل اصلی نوسان شدید نرخها میدانند. البته از اخبار آزادسازی منابع مسدود شده ارزی در کشور عراق و کره جنوبی نیز نمیتوان گذشت. اگر غرب در انتقال آزاد پول در عرصه بینالملل سنگاندازی نکند طبیعتاً میتواند به بهبود شرایط اقتصادی کمک اما آیا قدرتهای غربی از اهرم اصلی فشار خود کوتاه میآیند؟
دست و پا زدن غرب برای کاهش نرخ ارز در ایران!
دشمن بودن غربیها با نظام ما پرواضح است؛ اما چه میشود که چنین خط رسانهای در طرف غربی ضریب داده شده و بهتبع آن اقتصاد ایران را تحتتأثیر قرار میدهد؟
«شرطیسازی اقتصاد و بازار ایران» شاید اصلیترین دلیل کنشهای رسانهای اخیر غربیها باشد. حتی زمانی که برجام امضا نشده بود رئیسجمهور آمریکا شخصاً به کشورهای مختلف سفر میکرد تا به کشورها در خصوص ارتباط اقتصادی با ایران هشدار دهد و پس از برجام روزبهروز تحریمها بیشتر شد.
البته که بوقچیهای داخلی هم مثل همیشه به وظیفه خود عمل میکنند و همسو با غربیها به این شرطیسازی دامن میزنند. مردم هم که این روزها در شرایط اقتصادی و معیشتی سختی به سر میبرند از هر دری که ولو موقت دردی از دردهایشان دوا کند، استقبال میکنند.
بازی عجیبی در رسانهها به راه افتاده و خطر بزرگی کشور را تهدید میکند. طبیعتاً هر ایرانی از کاهش و ثبات نرخ ارز خوشحال میشود ولی شرایط کنونی بیشتر به سرابی شباهت دارد که نتیجه آن ضربه بزرگتری به آرامش و روان جامعه خواهد بود و آن، «حس امیدواری» نسبت به توافقی که نتیجه آن نامشخص است.